Mozgáskorlátozottaknak

 

Figyelem!

Autósiskolánkban mostantól lehetőség van mozgáskorlátozottak oktatására! Az elméleti tanfolyamot otthonukból, interneten keresztül elvégezhetik, (több infó ide kattintva elérhető!) a gyakorlati oktatáshoz pedig rendelkezünk egy automataváltós, mozgáskorlátozottak oktatására felkészített autóval! Fontos tudni, hogy a jogszabály szerint, ha a jelölt automataváltós járművel vizsgázik, akkor ezt a vezetői engedélyében rögzíteni fogják, és csak automataváltós járművel közlekedhet. Ha ilyen jellegű vizsga után nem automata váltós járművel szeretne közlekedni, akkor -tanfolyami kötelezettség nélkül- újra kell vizsgáznia hagyományos váltós járművel!

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a jelölt a saját járművével gyakoroljon, illetve vizsgázzon, de ez csak abban az esetben lehetséges, ha a saját járműbe beszerelteti az oktatáshoz szükséges pedálsort, tükröket, és visszajelzőket, majd a közlekedési hatóságnál a járművet tanuló járműnek le is vizsgáztatja a tulajdonosa. A követelményeket a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet 5. számú melléklete tartalmazza. A rendelet teljes szövege ezen a linken elérhető: 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500024.GKM

A mozgáskorlátozottak képzéséhez szükséges járművet az alábbiak szerint határozza meg a melléklet:

„B” kategória a mozgáskorlátozottak képzéséhez:

„B” kategóriába tartozó négykerekű gépkocsi, amely az alábbi jellemzőkkel és felszerelésekkel rendelkezik:

a) a mozgáskorlátozott anatómiai és fiziológiai állapotának megfelel;

b) a szakértői bizottság egyedi műszaki előírásainak megfelelően átalakított [a közúti járművezetők egészségügyi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet alapján],

c) a járművezető melletti ülésből működtethető, az üzemi fékberendezésre ható pótfék pedállal van felszerelve. A pótfék hatásosságának el kell érnie az üzemi fék hatásosságának legalább 90%-át,

d) két darab pót-visszapillantó tükörrel van ellátva, amely a vezető melletti ülésből biztosítja a jármű mellett lévő mindkét oldali forgalmi sávra történő hátralátást (a két jobb oldali külső visszapillantó tükör egy olyan kialakítású tükörrel is helyettesíthető, amely a vezető- és a vezető melletti ülésből is biztosítja a jármű mellett lévő jobb oldali forgalmi sávra történő hátralátást).

Az alábbi linkre kattintva le lehet tölteni a KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó szabályait tartalmazó dokumentumot. 

http://www.turbocsiga.hu/images/roki.pdf

További segítséget a "Kapcsolat" fülre kattintva lehet kérni, vagy keressen a Facebook-on!

Élet kerekesszékben